Ammattilaisen kyydissä - Kuntec Oy

Hyppäsin lauantain ratoksi Kuntec Oy:n kuljettajan ja kalustovastaavan Kari Jalosen kyytiin. Tarkoituksena nähdä ja kuulla kuinka työt on sujunut toimittamiemme laitteiden kanssa. Karilla on noin kahdenkymmenen vuoden kokemus tienhoidosta ja laitteista. Oli siis hienoa nähdä ammattilainen työssään ja kuulla millaista sanottavaa hänellä oli meidän laitteistamme.

Reitillä alla oleva Scania on rakennettu tienhoitoautoksi Arctic Machinen toimesta 2015. Siitä löytyy rakentamamme hydrauliikka, iROAD ohjainjärjestelmä, AM 4000 HMX etuaura, AM 513 alusterä ja AM 5036 sirotteluautomaatti. Kuntec on ehtinyt keräämään kokemusta laitteista kahden vuoden ajalta, joten palautteen takana on faktaa.

Hiljainnen ja huoltovapaa etuaura
Keskustelimme ajamisen lomassa laitteista ja päätimme aloittaa keulalla olevasta AM 4000 HMX etuaurasta. Ensimmäinen huomio oli se että aura on erittäin hiljainen polyuretaanijoustoterän ansiosta. Hytissä ei tarvitse kärsiä auran melusta vaan siellä voi keskustella normaalilla äänellä. Toinen ja vähintään yhtä tärkeä huomio on että aura on vahvarakenteinen ja aikaisempiin auroihin verrattuna käytännössä huoltovapaa. Lisäksi Kari kiitteli auran sivuttaiskelluntaa mikä mahdollistaa pyörätien auraamisen toiset renkaat ajotiellä.

Vahva alusterä
Vaikka Turun seudulla alusterä ei ole niin kovalla käytöllä kuin pohjoisempana, sen on havaittu olevan vahva ja helppokäyttöinen. Ohjaus tapahtuu kätevästi samasta ohjaimesta kuin etuauran ja sivuauran ohjaus.

Helppokäyttöinen sirotteluautomaatti
Puhuttaessa AM 5036 sirotteluautomaatti huomio kiinnittyi helppoon käytettävyyteen ja vankkaan rakenteeseen. Uudenmallisen ja entistä vahvemman syöttökourun sekä lautasen on todettu käytössä olevan jopa edellisiä malleja kestävämpiä. Sirotinautomaatin uutta rullaohjainta kiiteltiin kuljettajien puolesta helppokäyttöisyydestään ja loogisuudestaan. Huomautettavana asiana oli että välillä sirotin käynnistyy pienellä viiveellä liikkeelle lähdettäessä. Tähän ongelmaan pyrimme löytämään ratkaisun yhdessä mahdollisimman pian.

Looginen ja helppo ohjainjärjestelmä
Paluuta vanhaan tapaan ohjata laitteita usealla ohjaimella ei Karin mielestä ole. Uusiin iROAD ohjaimiin totutteluun meni pieni hetki, mutta ne ovat osoittautuneet erinomaisen loogisiksi ja helpottaneet suuresti kuljettajien työskentelyä. Lisäksi ohjainten asettelua ohjaamossa on helppo säätää kätevien pikakiinnityksien ansiosta.

Suuri kiitos Karille ja Kuntec Oy:lle mahdollisuudesta päästä mukaan aurauslenkille. Allekirjoittanut pystyi vain ihmellelemään kuinka leveällä auralla varustettu tienhoitoauto taipui kapeistakin paikoista. Oli ilo nähdä ammattilainen työssään!


Toni Jääskeläinen, Myyntipäällikkö